Nieuws   Proud Experts

Artikel Financieel Management over de hard groeiende Compliance sector

Financieel Management heeft, ten behoeve van hun artikel over de hard groeiende Compliance sector, Michiel Koopman (Algemeen Directeur Proud Experts) geïnterviewd. Volgens Michiel Koopman zijn de benodigde teams (FTE’s) binnen de grote organisaties onvoldoende voor handen en ook ontbreekt het binnen organisaties vaak aan de nodige kennis en skills bij de werknemers. Dit levert dus nu al problemen op. In het interview gaat Michiel vervolgens verder in op de andere uitdagingen waarmee we in deze sector worden geconfronteerd.

header image

bron: Financieel Management, 2 oktober 2023


Door meerdere grote incidenten met fraude in de financiële wereld is de aandacht bij banken voor KYC snel toegenomen, maar aanpalende sectoren worden nu ook wakker. “Naast banken kloppen verzekeraars die het qua aantallen mensen niet kunnen bolwerken ook steeds vaker bij ons aan”, zegt Michiel Koopman. “Ook bedrijven die niet direct onder de WFT vallen maar wel te maken hebben met grotere geldtransacties willen nu alle dossiers op orde hebben.”

Bedrijven zijn klanten

Volgens de topman van Proud Experts zijn er drie oorzaken waardoor compliance bij veel bedrijven niet op orde is. “Dat is natuurlijk de toegenomen regelgeving. Maar ook speelt het klantonvriendelijke proces van KYC een rol”. Deze zouden volgens Proud Expert botsen met opvattingen over klanttevredenheid.

Ook speelt de druk op de arbeidsmarkt een rol en ‘specifiek voor KYC analisten’. Volgens de meest recente gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) werkten er in het vierde kwartaal van 2021 ongeveer 89.200 mensen bij banken in Nederland. KPMG concludeerde kortgeleden dat 15% van het personeel van elk van de drie grootbanken bezig is met KYC- en antiwitwasprogramma’s. Je kunt aannemen dat er dan in Nederland meer dan 10.000 mensen betrokken zijn bij alleen al de bancaire KYC, waarvan een kleine 9.000 bij de drie grootbanken.”

Benieuwd naar het

hele artikel?

Je leest het volledige artikel op de website van Financieel Management.