Nieuws   Proud Experts

Interview | Intern opleiden met Jelle en Henriëtte

Intern opleiden is een vak en dat vak verstaan we bij Proud Experts. Intern je mensen opleiden kent vele voordelen. In dit interview met onze opleiders Jelle Faber en Henriëtte Cost-Budde lees je er alles over. We geven je graag een kijkje achter de schermen.

header image

Wie zijn jullie en wat is jullie rol binnen Proud?

Henriëtte: “Ik ben Henriëtte en specialist bij Proud Experts en dit jaar ben ik al weer 10 jaar in dienst. Ik heb gewerkt voor verschillende opdrachtgevers binnen Proud. Van agent tot finalist. Nu ben ik actief als schadebemiddelaar voor een nieuw project.”

Jelle: “Ik ben Jelle en werk ook al zo’n tien jaar bij dit bedrijf. Begonnen als schadebemiddelaar en daarna als zorgverzekeringsspecialist actief geweest. Vervolgens ben ik in de hypothekenwereld terechtgekomen en doe ik dit werk nu ongeveer zes jaar. Het afgelopen jaar ben ik samen met Henriette gevraagd om als intern opleider collega’s op te leiden tot hypotheekacceptant.

Hoe is het zo gekomen dat jullie als interne opleiders zijn begonnen?

Jelle: “Wanneer er mensen binnen ons project startten dan wierp ik mezelf meestal al op als vraagbaak en coach/buddy. Dat liep vrij natuurlijk en is ook een beetje mijn karakter; ik help mensen graag verder. Uiteindelijk werd dit door teamleiders ook opgemerkt en werd ik steeds meer voor die rol gevraagd. Dat was meer ‘on the fly’. Je gaat letterlijk naast iemand zitten en bent een soort ‘buddy’ voor de nieuwe collega en probeert hem/haar wegwijs te maken in het bedrijf en natuurlijk het vak.” Daarnaast gaf ik soms een training over bijvoorbeeld fiscaliteiten.

Henriëtte: “In het verleden heb ik voor een verzekeringsproject samen met een collega al de opleiding verzorgd. Daarna heb ik zelf veel ervaring opgedaan in het hypothekenwereldje en aangegeven dat het me leuk leek ook hier een opleidingsrol in te vervullen. In 2020 hadden we heel veel specialisten tegelijk nodig voor een groot project en ze hadden het plan om die groep geleidelijk op te leiden en te laten instromen. Als vraagbaak/inwerker heb je natuurlijk veel ervaring met de praktijk van het vak. En vanuit die hoedanigheid ben ik dan ook deze groep mensen gaan opleiden samen met Jelle. Accepteren leer je niet vanuit een boek, maar echt door het te doen en die ervaring kon ik goed inzetten.”

Hoe zou je jullie samenwerking als opleiders omschrijven?

“We hadden al eerder samengewerkt, maar dat was in een andere vorm. Als opleiders leer je elkaar echt op een hele andere manier kennen. Je ziet dingen bij elkaar die je nog niet wist. Dit was heel verfrissend, want zo leer je elkaar echt van een andere kant kennen en zie je eigenschappen en kwaliteiten die je eerder niet zag.”

Wat is de chemie tussen jullie als trainersduo?

Henriëtte: “Ik heb het altijd zo bekeken: ik ben vrij strak als het gaat om structuur, werkinstructies, dus meer van de organisatorische kant.

Jelle: “Ja, inderdaad. Henriëtte is echt meer van de organisatorische kant, denk aan planningen bijvoorbeeld en ze zorgt dat het draaiboek klopt. Ik ben meer van de luchtigheid, een grapje tussendoor en het boeiend houden van de leerstof. Die combinatie maakt dat het heel goed samengaat.”

Beide: “We zijn ook heel goed begeleid in hoe we deze opleiding het beste konden geven. Een voormalige collega met veel ervaring heeft ons daar veel in bijgebracht. Hij zag ook wat onze individuele kracht was en heeft geprobeerd dat samen te brengen en dat is aardig gelukt, al zeggen we het zelf.”

Wat is volgens jullie het grote voordeel van ‘intern opleiden’?

Jelle: “Je zit allereerst veel dichter op de bal. Je ziet de cursisten iedere dag, sommige van hen zijn al  collega’s en ken je dus al. Zo kun je beter en sneller bijsturen. Ook hou je de kennis binnen het bedrijf. Een trainer van buiten is doorgaans vrij ‘algemeen’ en weet niet van de hoed en de rand binnen een organisatie. Ook kunnen wij, door onze ervaring met het werk zelf, voorbeelden uit de praktijk aanhalen.”

Henriëtte: “We beginnen met de theorie en daarna pakken we meteen door met het praktijkgedeelte. Dat zorgt voor een beter eindresultaat. Een externe trainer is vaak veel meer op de theorie geënt en vertrekt dan weer. Wij zijn er van begin tot eind en ook daarna nog.”

Hoe ziet het begin van een opleidingstraject eruit?

"We zetten met twee trainers en een facilitator de training neer volgens het draaiboek. De eerste week staat in het teken van onboarding, elkaar leren kennen, het bedrijf leren kennen en al een korte introductie krijgen van wat de werkzaamheden op het project gaan worden. Het einddoel van die onboarding is mensen met een positief gevoel te laten starten bij Proud. Daarna gaan we pas met de theorie aan de slag en vervolgens de praktijk. Een goede onboarding is cruciaal voor een succesvolle samenwerking."

Wat is de rol van de facilitator?

"Alle randzaken worden opgepakt door een facilitator. Denk aan HR-zaken zoals uitval van mensen door ziekte. Zo kunnen wij ons puur en alleen focussen op het trainen zelf. Ook het voeren van persoonlijke evaluatiegesprekken met de cursisten wordt door de facilitator opgepakt. Een facilitator heeft echt een objectieve rol zodat cursisten eerlijke feedback durven geven."

Hoe zou je de feedback van de cursisten omschrijven?

In koor: “Positief!”

Henriëtte: “We hebben ook specifiek gevraagd om eerlijke feedback. Niet alleen wat goed ging, maar juist ook wat minder goed ging en dus om verbeterpunten.

Jelle: “Mensen voelden zich ook vrij om feedback te geven. Ze durfden eerlijke vragen te stellen als: Waarom doen we dit zus? En waarom zo?”

Opleiden in corona-tijd, hoe hebben jullie dit ervaren?

"Dat was af en toe wel echt schakelen en vooral wennen. Nieuwe manier van presenteren, alles moet digitaal, dus ook digitale ‘opgestoken handjes’. Een presentatie live geven vs. digitaal vergt echt een andere aanpak en dat is schakelen. Improviseren was key. Maar uiteindelijk kregen we ook daar handigheid in."

Hoe ziet jullie toekomst als opleiders eruit?

"We ambiëren beide een grotere rol als het gaat om intern opleiden. Zodra de kans zich voordoet, is hier ook ruimte voor. We hebben een mooi fundament neergezet en we zien daar zeker een toekomst in weggelegd voor onszelf. We staan er in ieder geval voor open en willen graag voortzetten wat er reeds staat, samen met andere collega’s. We are ready for the future!"