Blog   Proud Experts

Hoe LEGO® je innovatiekracht kan vergroten

Met nieuwe kennis en technologie zaken radicaal anders inrichten, of de markt openbreken met een compleet nieuw product of bedieningsmodel. Creativiteit en innovatie zijn in een snel veranderende wereld onmisbaar om relevant te blijven. En wat blijkt, LEGO® kan je op weg helpen. Maar hoe dan?

header image

Van verbeteren naar innoveren

Iedere dag een procentje meer, iedere week een minuutje korter: steeds efficiënter gaan werken en de ‘performance’ verbeteren: het houdt ons dagelijks bezig. Dus organiseren we dagstarts, maken we sprintplanningen, verzamelen we klantfeedback en gaan we de hei op. Allemaal met als doel om efficiënter, klantgerichter en dus beter te gaan werken.

Maar gaan we alleen hiermee de wedstrijd winnen? Nee. Doorlopend verbeteren is belangrijk, maar tegenwoordig weinig onderscheidend. Organisaties die meer verschil willen maken investeren hun energie daarom ook in innovatie. Waar verbeteren draait om hetzelfde proces beter, sneller of goedkoper uit te voeren, gaat het er bij innovatie om zaken anders te doen. En dat vraagt om een aanpak die tot doel heeft de verbeelding te prikkelen en nieuwe wegen te verkennen.

 

Verbeteren draait vaak om versnellen, besparen en optimaliseren. Bij innovatie gaat het erom nieuwe wegen te verkennen en te bekijken of zaken op een andere manier kunnen worden gedaan.

De kracht van een alternatieve blik

Innovatie vraagt een alternatieve kijk op de wereld. Om ideeën te creëren over een andere manier om je bedrijfsprocessen in te richten of je product of dienst te vermarkten, moet je deze vanaf een afstandje kunnen bekijken. Want zeg nou zelf, na het lezen van je eigen artikel zie jij je spelfouten ook niet meer.

Als je het bovendien écht goed wil doen, zorg je ervoor dat je niet alleen afstand creëert, maar dat je ook op een andere manier naar je processen kijkt. De wetenschap onderschrijft niet voor niets het belang van out-of-the-box middelen om je creatieve brein ‘aan’ te zetten.

LEGO® SERIOUS PLAY®
In onze Full Experience (FX)-workshop zetten we bij Proud Experts de LEGO® SERIOUS PLAY® methode in om op een creatieve manier naar bedrijfsuitdagingen te kijken. Deze wetenschappelijk onderbouwde methode gaat uit van de stem van ieder individu en combineert hands-on activiteiten met krachtige storytelling. 

De workshop prikkelt deelnemers om hun persoonlijke mening of visie te vormen en deze uit te drukken in LEGO®. Deze visie wordt met de anderen gedeeld aan de hand van letterlijk met LEGO® gebouwde metaforen. Die zijn vervolgens het uitgangspunt bij het vormen van een nieuwe, gemeenschappelijke ‘blik’ op de werkelijkheid.

De workshop leidt kortom tot een frisse blik op een werkelijkheid die de deelnemers met elkaar delen. De bestaande situatie waar iedereen iedere dag mee te maken heeft is tijdens het ‘spelen’ niet meer van belang en kan zelfs even helemaal opzij worden gezet. Dat is ook nodig om tot écht nieuwe ideeën en creatieve oplossingen te komen.

 

Om creatief te kunnen denken en het innovatieve potentieel aan te boren is het noodzakelijk de bestaande situatie even helemaal te kunnen loslaten.

Creatie, innovatie en try-outs

Onze workshop met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode stelt teams in staat om uitdagingen waar ze normaliter weken of soms zelfs maanden over aan het discussiëren zijn in mum van tijd op te lossen. Zo kan in twee dagen tijd een volledig businessplan worden ontworpen of ligt in een dag een complete customer journey op tafel.

Daarnaast kunnen modellen die ontstaan worden uitgebouwd en in een bredere context (netwerk) worden geplaatst. Zo kan worden bekeken hoe veranderingen inwerken op verschillende factoren binnen een organisatie, proces of team. Het gaat er dus niet om alleen maar onrealistische luchtkastelen te bouwen, maar veranderingen te bezien in de context en samen sterktes en kwetsbaarheden te verkennen.

Klantprocessen vernieuwen
Bij Proud Experts gebruiken we de FX-workshop in onze Experience Room om met bestaande opdrachtgevers en hun Proud-teams te bekijken hoe we klantprocessen kunnen verbeteren, vernieuwen en klantvriendelijker kunnen maken. Ook ontvangen we partijen die een nieuw product of bedieningsmodel in de markt willen zetten. Met hen beginnen we soms helemaal 'from scratch'; we kijken dan bijvoorbeeld naar de ideale klantreis, de potentiële klantprofielen (persona's), het interne procesontwerp en de inrichting van de externe contactpunten.  

Workshop met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode
Als innovatie centraal staat maken we in de FX-workshop gebruik van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Proud Experts heeft twee gecertificeerde facilitators in huis en we volgen de methode tot op de letter.  

LEGO, SERIOUS PLAY, the Minifigure and the Brick and Knob configurations are Trademarks of the LEGO group, which does not sponsor, authorize or endorse this website.

Interesse?

FX-workshop

Proud Experts organiseert volledig verzorgde innovatie-workshops in onze speciaal ingerichte Experience Room. Neem gerust contact op en laat ons weten welke business- of procesuitdaging jou bezighoudt. En wie weet ontvangen we je binnenkort op onze locatie om samen letterlijk te bouwen aan een nieuwe en succesvolle toekomst voor je organisatie!